Více herních profilů v Mafii 2

17. listopadu 2011

Když před více než rokem vyšla Mafia 2, řada lidí stála před problémem nemožnosti použití více herních profilů. Mafia 2, na rozdíl od svého staršího předchůdce, s různými herními profily prostě nepočítá. Oddělené herní profily se hodí nejenom pro více lidí hrajících na jednom počítači, ale i pro jednotlivce, kteří si chtějí ve hře něco zkusit, ale nechtějí, aby jim hra přepsala původní uložené hry.


Před stejným problémem jsem stál i já. Jak to udělat, abych si nepřepisoval uložené hry, aby mi je nepřepisoval sourozenec, abych to měl prostě oddělené. Začal jsem hledat na fórech a v nejrůznějších diskusích, kde se občas objevil nějaký tip, jak oddělených profilů dosáhnout. V podstatě jedinou mě známou možností, je přejmenovat původní složku s profilem a nechat hru, aby si tuto složku včetně nového profilu znovu vytvořila. Ale co si budem nalhávat, provádět toto všechno pokaždé, když je to potřeba, je pěkná otrava. A tak jsem se rozhodl napsat program, který tyto kroky zautomatizuje. A tak vznikl program Mafia2 Profiles.


Screenshot programu po spuštění

Na počátku všeho stálo rozhodnutí jaký programovací jazyk použít. Jelikož se PHP na desktopové aplikace příliš nehodí a s C# jsem v té době neměl ještě žádné zkušenosti, padla volba na Visual Basic v jedné z novějších verzí. Sice nemám Visual Basic příliš v lásce, ale v dané situaci nebylo zbytí. Pak už vše probíhalo více méně bez problémově.

Vlastnosti

Hlavní funkce v kostce:

  • umožňuje vytvořit více nezávislých herních profilů
  • dokáže spustit hru buď pomocí protokolu Steamu (výchozí), nebo přímým spuštěním EXE souboru hry (je třeba nastavit cestu k souboru)
  • rozhraní programu je v češtině a angličtině

Nedostatky

Protože člověk jednoduše nemůže znát všechno, je spousta věcí v kódu řešena ne zrovna hezky, dokonce by někdo mohl říct, že úplně špatně. Prostě by to chtělo přepsat :) Pokud tuto skutečnost budeme ignorovat, vyplyne nám několik věcí, které prostě chybí, nebo by je bylo potřeba dotáhnout do konce. Jmenovitě:

  • rozhraní programu je sice ve dvou jazycích (čeština a angličtina), ale překlad do angličtiny není kompletní, překlad chybí u 2 položek v menu (pokud si dobře vzpomínám)
  • taky neručím za to, že zbytek anglického textu je správný (aneb kdo chce udělat korekturu? :))
  • profily zatím není možné pomocí programu smazat (ale nemažte je ani ručně!)

a to je asi všechno. Až na poslední jsou to v podstatě drobnosti.

Pokud máte nápad na nějakou funkci, kterou by program mohl umět, dejte mi vědět a já se ji pokusím do programu zahrnout (pokud to nebude vysloveně blbost). Sice nevím kdy a jestli vůbec program dotáhnu do verze 1.1, ale dobrý nápad se vždycky cení ;)

Stránky programu: http://janpecha.iunas.cz/mafia2profiles/

Odkaz ke stažení (verze 1.0.1 ze dne 23.11.2013)

Poznámka: Neručím za jakékoli poškození dat, programů, či hardwaru. Program používáte na vlastní nebezpečí.

Líbí se vám tato stránka?