Automatická změna pozadí pracovní plochy

20. října 2013

Člověk by nevěřil, kolik dá práce najít program pro automatickou změnu pozadí pracovní plochy, který bude fungovat podle jeho představ. Přitom ty požadavky nejsou nijak přehnané:

  1. načítat fotky z nějaké složky
  2. měnit fotku na pozadí plochy po uplynutí stanoveného intervalu (třeba každých 5 minut, nebo každou minutu, každou hodinu, apod.)
  3. obrázky větší než obrazovka zmenšit se zachováním poměru stran, obrázky menší než obrazovka nezvětšovat, ale nechat je jak jsou a zarovnat je na střed obrazovky. Pro takové malé obrázky s volným prostorem kolem navíc…
  4. …změnit barvu pozadí plochy podle obrázku (tj. z obrázku se vypočítá nějaká průměrná, či převládající barva)

Problém bývá často s posledním bodem, měnit barvu pozadí plochu podle obrázku na pozadí umí jen málokterý program. Přitom je to poměrně rozumný požadavek. Je totiž fajn, když je barva pozadí přizpůsobena samotnému obrázku, místo toho, aby na pozadí byla neustále stejná barva (černá, standardní windowsácká modrá, či jiná).

Mám radost, že se mi vhodný program podařilo najít jak pro Linux, tak pro Windows. Oba programy navíc umí stahovat obrázky i z nejrůznějších webových služeb a galerií (Flickru, Yahoo!,…). To je sice funkce, kterou nevyužívám, ale pro někoho může být užitečná.

Windows

Pro Windows teď testuji program John's Background Switcher 4.7, zatím to vypadá, že u něj zůstanu. Ke stažení je na oficiálních stránkách nebo na Slunečnici. Program je freeware, po instalaci zabírá přibližně 1,6MB a měl by běžet pod Windows XP, Vista i Windows 7.

Ubuntu

Na Ubuntu prozatím používám Wally. Splňuje všechno potřebné, jen mi příjde, že při změně fotky a výpočtu průměrné barvy začne trochu moc vytěžovat procesor. Ale možná to jen můj subjektivní pocit.

Líbí se vám tato stránka?